QiGong

Hvad er QIGONG?

Qi er et udtryk for mange former for kropslig, mental og åndelig energi, som vi konstant rummer, bruger og næres af.
Gong betyder “arbejde”, “evne” og/eller “kultivere”.

I Qi Gong arbejder vi altså med at styrke vores qi gennem langsomme bevægelser. Bevægelserne frigør den qi, der over tid er bundet i krop, sind og ånd, cirkulerer den og transformere den – qi øges og forbedres. Når det lykkes, vil det have en sygdomsforebyggende effekt foruden at øge kroppen og sindets generel velbefindende. Meget ofte vil man med tiden opleve en reduceret tyngde, ømhed og måske smerte i kroppen, øget veloplagthed og afslappethed, større nærvær og styrke, mere klarhed og overskud.

Bevægelserne udføres langsomt i tæt samarbejde med åndedrættet og bevidstheden, så der opstår et koncentreret og meditativ fokus.
På denne måde træner Qi Gong både kroppen, sindet og ånden samtidigt med, at den harmoniserer dem alle i forhold til hinanden

Hvordan det? Jo, i de flestes hverdag er det tankerne og de mentale funktioner, der fordres og som vi primært bruger. Vores hoved “fylder” og dominerer let kroppen og det åndelige. Vi glemmer kroppen og vores sjæl (den vi er) og fokuserer på den ydre verden – f.eks. hvad der forventes af os. Vi spænder op og lukker af for kropslige oplevelser og signaler. Der er også eksempler på, at der er nogle der dyrker kroppen meget og glemmer at blive stimuleret intellektuelt og åndeligt. I begge tilfælde er der tale om ubalance mellem krop, sind og ånd. I Qi Gong får sindet mulighed for at være roligt og beskæftiget, kroppen “hørt” og bevæget uden at blive overanstrengt. Når der er ligestilling mellem sind og krop og vi bevæger os langsomt bliver, der plads til at mærke de sjælelige aspekter i os. Når de tre – krop, sind og ånd – begynder at harmonere, er det at vi begynder at føle os hele.

Qi Gong er en del af Kinesisk Lægekunst som i sin helhed omfatter akupunktur, guasha, tuina, urter & moxa samt cupping.

Fordele ved at træne QIGONG

  • Fremmer kropsbevidstheden
  • Styrker immunforsvaret, nerver og hormonsystemet
  • Øger de kognitive funktioner såsom hukommelse, fokus og koncentration
  • Skærper sanserne
  • Kan reducere smerte og øge bevægeligheden
  • Forbedrer søvn og det generelle energiniveau
  • Skaber ro i tanker og følelser
  • Øger bevidsthed

 

Det ekstraordinære ved QiGong for mig er, at når vi kontinuerligt træner krop og sind til at bevæge sig langsomt, opmærksomt og bevidst, sker der en prægning i primært hormon- og centralnervesystemet, som gør at den vågne afslappede tilstand vi oparbejder under træningen, bliver een stadig større del af os som gradvist udtrykkes i vores fremtoning og handlinger. Der ligger et stort potentiale for livsmestring i dette arbejde – særlig for stressede ængstelige og nedtrykte mennesker.

Hvem kan have gavn af QIGONG?

QiGong er passende for alle.

Til dem med småskavanker, ubalancer, sygdom eller rekonvalens.
Til dem med stress, angst, depression, søvnproblemer, mentale lidelser og kropslige smerter
Til dem der har svært ved at mærke sig selv, hvad de vil og hvor deres grænser går.
Til dem der er sårbare og usikre.

– også til dem som allerede er glade, veltilpasse og tilfredse 🙂
Til dem, der kan lide at bevæge sig uden højt tempo og maskiner
Til dem der kan lide natur, filosofi, selvudvikling og bevidsthedsarbejde.

Qi Gong udføres stående, men kan tilpasses siddende.

Jeg elsker Maries rolige og passionerede energi omkring træningen. Man mærker tydeligt, at hun brænder for hvad hun laver. Marie underviser så alle kan være med – prøv det!

Marie er (…) tilstedeværende og personlig: hun underviser med nærvær, et smil på læben og med gode forklaringer. Jeg oplever et indre energiløft, store ro og mere nærvær i mig selv efter træning (….) et mærkbart boost af hele mit system. Jeg får lyst til mere!

I en tid, hvor jeg har været ramt på både psyke og krop, har det været utroligt at komme til QIGong hos Marie. Hver gang har jeg oplevet en befrielse kropsligt, følt, at smerter er lettet, og at muskler har kunnet arbejde mere frit, så jeg bl.a. har kunnet strække mine belastede arme (…) meget længere. På samme måde har jeg hver gang mærket, at mit sind er faldet til ro, og stress og jag har fyldt meget mindre. Personligt har jeg også haft stor glæde af Maries indsigtsfulde introduktion af sammenhængen mellem elementer, årstider, kropsdele osv.